270

Turista č. 7/2023

Časopis Turista 7/2023 vychází v týdnu od 19. června.

Jako inspiraci pro vaše cesty představujeme v tématu čísla ve spolupráci s občanským sdružením MAS Rozkvět celkem tři zážitkové regiony v Česku a Rakousku, které spojují nejen historické souvislosti. Klášterní krajiny Vyšší Brod, Zwettl a Žďár nad Sázavou jsou součástí sítě cisterciáckých klášterních krajin Cisterscapes. Toto evropské dědictví bylo v letošním roce nominováno na označení European Heritage Label (EHL). Prim v těchto cisterciáckých krajinách hraje především voda, proto je pro návštěvu těchto lokalit nejvhodnější léto. Více se dočtete na stranách 33 až 44.

Milovníky příběhů spojených s osobností spisovatele a novináře Jaroslava Haška zcela jistě potěší vyprávění Petra Davida, znalce české krajiny a archiváře místních příběhů. Článek „Poslední štace věčného tuláka“ (str. 10–13) přehlédne nejspíše málokdo. Do stejné kategorie patří i povídání Jiřího Macha s názvem „Do srdce Orlických hor“ (str. 20–23). Tato pozvánka na zajímavý výlet do Deštného v Orlických horách a blízkého okolí zaujme hlavně milovníky historických zajímavostí spojených s tímto koutem naší země. Jan Kurz nás v další části svého vyprávění o okolí jihočeského městečka Blatná (str. 24–27) zavádí mezi rybníky tvořící Mračovsko-páleneckou rybniční soustavu a mezi vodní hladiny severního Lnářska. Navštívit tuto oblast, označovanou někdy jako „stříbro jižních Čech“, by si neměli nechat ujít zejména vyznavači malebné a půvabně zvlněné české krajiny. Inspirativní je i pozvánka k návštěvě rozhledny na Varhošti od Jana Páslera. V článku k 50 letům nové rozhledny na Varhošti (str. 45–48) se dozvíme mnoho zajímavého o této jedinečné vyhlídkové věži nad údolím Labe v severních Čechách. Pokračují i články seriálového charakteru v rubrikách Chaty KČT a Církevní řády. V prvním z nich, nazvaném „Chaty získané klubem po sametové revoluci“ (str. 49–52), nás Jan Havelka, autor a jeden z obnovitelů KČT, seznamuje s obdobím po roce 1990 a s navrácením chat do vlastnictví KČT po komunistické totalitě. Článek od Michala Bařinky (str. 54–57) nám představuje vznik řádu premonstrátů, připomíná příchod stoupenců tohoto řádu do Čech ve 12. století a stručně popisuje jeho staleté působení v českých zemích.

Partnerem časopisu Turista 7/2023 je outdoorová společnost Bushman, která připravila pro soutěživé čtenáře tři zajímavé a hodnotné ceny (viz anketní lístek na str. 62).

Ladislav Jirásko, zhotovitel časopisu Turista

Mohlo by se Vám líbit