270

Turista č. 10/2023

 Časopis Turista 10/2023 vychází v týdnu od 25. září. 

Tématem říjnového čísla časopisu Turista je město Třebíč, které se nachází v jihovýchodní části Kraje Vysočina. Počátky Třebíče jsou spjaty s významným benediktinským klášterem, založeným již roku 1101. Díky bohaté historii města zde mohou návštěvníci obdivovat mnoho cenných památek. Nejvýznamnější z nich, areál bývalého benediktinského kláštera s bazilikou sv. Prokopa a židovské město se hřbitovem, jsou zapsány v prestižním Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO (str. 33–44).

Zajímavým tipem na vícedenní poznávání je zcela jistě město Vizovice, které představuje bránu Valašska, rozkládající se východně od Zlína v široké kotlině obklopené Vizovickými vrchy (str. 6–7). Méně známou je lokalita kolem ruin bývalého důlního závodu na těžbu a zpracování cínu, se zbytky přilehlého zajateckého tábora z 2. světové války, označovaná jako Sauersack – Rolava. Článek Sauersack (str. 10–13) přibližuje toto místo s ponurou atmosférou a temnou historií na západě Krušných hor. Na zajímavý okruh v okolí řeky Dyje nás zavádí článek Kolem Vranova nad Dyjí za nevšedními výhledy a zážitky (str. 16–19). V našem nejmenším národním parku, rozkládajícím se podél řeky mezi Vranovem nad Dyjí a Znojmem, zažijete mnoho nečekaného, překvapivého a neopakovatelného. Okouzlí vás meandry řeky Dyje, nekonečné vyhlídky, nedotčené lesy, skalní stěny, vinice jako na Pálavě, vůně silic jako u moře, ptačí rezervace, hadi i ještěrky… a najdete zde ještě mnohem víc. Do jiného koutu naší vlasti, do Starého Města pod Králickým Sněžníkem, se můžete vydat podle čtivého příběhu Staroměstsko není jen východiskem na Králický Sněžník (str. 20–23). Článek přímo vyzývá k návštěvě této trochu opomíjené a přitom překrásné krajiny na severu Moravy mezi Králickým Sněžníkem, Rychlebskými horami a Hrubým Jeseníkem. Dále pokračují i články seriálového charakteru: Chaty KČT – Dva zapomenuté objekty (Roklanská chata a restaurace U Karla IV. na Karlštejně, str. 50–54), Církevní řády – Rytířské řády (str. 55–57), K jihočeským rybníkům – Bošilecký rybník (str. 59–60) a Poutní místa – Stožec (str. 61–62).

Partnerem časopisu Turista 10/2023 je společnost Prosport Praha, která připravila pro soutěživé čtenáře (viz anketní lístek na str. 62) tři zajímavé ceny.

Ladislav Jirásko, zhotovitel časopisu Turista

Mohlo by se Vám líbit