110

Turista č. 6/2023

Časopis Turista 6/2023 vychází v týdnu od 22. května.

Na stránkách časopisu Turista jsme představili již mnoho zajímavých oblastí v naší „české kotlině“. Tématem čísla je tentokráte možná tak trochu opomíjená, přesto ale velmi lákavá turistická oblast Třebíčsko. Celý tento příjemný kraj se nachází na jihovýchodě Vysočiny, mezi městy Náměšť nad Oslavou a Jemnice. Krajina v okolí Třebíče má podhorský ráz, okolí trojměstí Jaroměřice nad Rokytnou – Moravské Budějovice – Jemnice pozvolně klesá k Podyjí na jihu, zatímco okolí Náměště nad Oslavou je typické kaňonovitými údolími řek. Bohatá historie a množství jedinečných památek dodávají Třebíčsku ráz venkovského regionu plného dobrodružství v každé jeho části. Pro mnoho čtenářů časopisu Turista bude tento kout naší republiky zajímavým tipem třeba i na vícedenní putování. Téma čísla, nazvané „Ochutnejte Třebíčsko, rozmanitý region jihozápadní Moravy“, uvádíme na str. 3344.

Červen je bohatý na mnoho aktivit, které v různých formách a podobách pořádají pro své členy spolky jako Sokol, Junák, Orel a další. Podobná setkání připravil i Klub českých turistů. Členy KČT, ale i všechny ostatní zájemce a milovníky Šumavy zve časopis Turista na již 5. Setkání čtenářů a dopisovatelů. Setkání letos proběhne ve dnech 2.–4. června na chatě KČT v Prášilech. O dva týdny později, ve dnech 16.–18. června, se pak uskuteční v Bělé nad Radbuzou Letní turistický sraz 2023. Informace o obou významných akcích KČT jsou uvedeny na stranách 2 a 4. Všichni jste srdečně zváni!

V právě vycházejícím čísle časopisu Turista byste si neměli nechat ujít mnoho dalších zajímavých článků. Připomeneme jen několik z nich. Povídání o méně známém Stříbrném hřbetu v Krkonoších pro vás autorsky připravil Jan Vítek – poutavé čtení najdete na stranách 6–9. O mnoha možná překvapivých a neobvyklých rekordech, kterými se pyšní Středočeský kraj, největší kraj České republiky, se dozvíte na str. 16–19 v článku „Umění a zručnost našich předků aneb technická nej středních Čech“. V tomto čísle časopisu Turista vás zveme i k sousedům do Rakouska a Polska. Na dvoustraně 10–11 vám představujeme blízkou horskou oblast Dachstein West a na str. 45–48 pak městečko Kolobřeh, půvabnou polskou lokalitu u Baltského moře. Přehlédnout nelze ani články seriálového charakteru uváděné v rubrikách Chaty KČT a Církevní řády. V prvním z nich, nazvaném „Konec sítě turistických chat KČT“ (str. 49–52), Jan Havelka představuje období po komunistickém puči. Článek od Michala Bařinky s názvem „Kartuziáni“ (str. 54–57) nás seznamuje se vznikem tohoto řádu, s příchodem kartuziánů do Čech i s jejich koncem v českých zemích.

Partnerem časopisu Turista 6/2023 je česká outdoorová společnost YATE z Hradce Králové. Za správné odpovědi na anketním lístku (str. 62) získají soutěživí čtenáři od partnera časopisu tři zajímavé a hodnotné ceny.

Ladislav Jirásko, zhotovitel časopisu Turista

Mohlo by se Vám líbit